Velkuan alue Naantalissa sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Turusta. Keskustaajama Teersaloon on kiinteä autotie, minkä jälkeen matkaa voi jatkaa lossilla tai yhteysaluksella. Matkailijoita neuvoo Visit Naantali.

Autolla, pyörällä, bussilla

Velkualle pääsee teitse, myös vesiteitse omalla veneellä. Omalla autolla tai polkupyörällä tavallisin reitti Turusta kulkee ensin Naantalin ja sitten Rymättylän suuntaan. Ensimmäinen Velkua-opaste näkyy Särkänsalmen sillan jälkeen, jolloin käännytään oikealle. Matka jatkuu Merimaskun ja Livonsaaren kautta Velkuan Teersaloon. Katso Visit Naantalin sivuilta esim. Velkuanmaan pyöräilyreitti, johon on kuvattu reitti mukavine pysähdyksineen Naantalin Vanhasta Kaupungista aina Velkuanmaalle asti.

Turusta aina Merimaskun Kirkonsalmen sillalle asti pääsee pyörätietä pitkin.  Merimaskusta eteenpäin Velkuaa kohti ajetaan ajoradan reunassa. Tiet on päällystetty, mutta ne ovat paikoin kapeita. Sivutiet ja Teersalosta lossilla tai yhteysaluksella tavoitettavien saarten tiet ovat pääosin hiekkateitä.

LINJA-AUTOT

Turusta kulkee Teersaloon Fölin eli Turun seudun joukkoliikenteen linja-autoja.  Vuorojen määrä vaihtelee vuodenajan ja päivän mukaan, joten tarkista aikataulut etukäteen. Vuoroja on harvoin, joten suunnittele reittisi etukäteen.

Fölin Velkuaan suuntautuvat vuorot ovat 201 ja 203;  kesän 2024 aikataulu aukeaa tästä. Fölin sivuilla on myös reittiopas.

Teersalosta eteenpäin vesitietä pitkin

Velkuassa liikennöi maksutta keltainen yhteysalus ja kaksi keltaista lossia.

LOSSIT

Teersalosta pääsee lossilla Palvaan, samoin Palvasta Velkuanmaalle. Päivisin lossit liikennöivät aikataulujensa mukaisesti puolen tunnin välein. Öisin lossi on tilattava puhelimitse tuntia ennen lähtöaikaa.

Molemmilla losseilla on tilaa jalankulkijoille, polkupyörille, moottoripyörille ja autoille. Palvan lossilla on lisäksi iso varustettu sääsuoja.

YHTEYSALUS

Yhteysalus Kaita puh. 0400 320 095 liikennöi Teersalosta lähisaarille aikataulun mukaan (linkistä avautuu kesäaikataulu 2024) Joihinkin yhteysaluslaitureihin poiketaan tarvittaessa tai aikataulun salliessa, toisiin vain tilauksesta. Tilaus on tehtävä viimeistään matkaa edeltävänä päivänä.

Vuoroja on myös Taivassalon Hakkenpäähän (muista reiteistä poiketen Hakkenpään välillä ei kuljeteta autoja, moottoripyöriä kyllä).

Autopaikka on hyvä varata etukäteen. Jos matkasi peruuntuu, muistathan perua myös autopaikkavarauksesi.