Velkuan alue Naantalissa sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Turusta. Keskustaajama Teersaloon on kiinteä autotie, minkä jälkeen matkaa voi jatkaa lossilla tai yhteysaluksella. Matkailijoita neuvoo Visit Naantali.

Autolla, pyörällä, bussilla tai taksilla

Velkualle pääsee teitse, myös vesiteitse omalla veneellä. Omalla autolla tai polkupyörällä tavallisin reitti Turusta kulkee ensin Naantalin ja sitten Rymättylän suuntaan. Ensimmäinen Velkua-opaste näkyy Särkänsalmen sillan jälkeen, jolloin käännytään oikealle. Matka jatkuu Merimaskun ja Livonsaaren kautta Velkuan Teersaloon.

Turusta aina Merimaskun Kirkonsalmen sillalle asti pääsee pyörätietä pitkin.  Merimaskusta eteenpäin Velkuaa kohti ajetaan ajoradan reunassa. Tiet on päällystetty, mutta ne ovat paikoin kapeita. Sivutiet ja Teersalosta lossilla tai yhteysaluksella tavoitettavien saarten tiet ovat pääosin hiekkateitä.

LINJA-AUTOT

Turusta kulkee Teersaloon Fölin eli Turun seudun joukkoliikenteen linja-autoja. Vuorojen määrä vaihtelee vuodenajan ja päivän mukaan, joten tarkista aikataulut etukäteen.

Fölin Velkuaan suuntautuvat vuorot 201 ja 203 löydät: talven 2023 aikataulu tästä. Fölin sivuilla on myös reittiopas.

Teersalosta eteenpäin vesitietä pitkin

Velkuassa liikennöi maksutta keltainen yhteysalus ja kaksi keltaista lossia.

LOSSIT

Teersalosta pääsee lossilla Palvaan, samoin Palvasta Velkuanmaalle. Päivisin lossit liikennöivät aikataulujensa mukaisesti puolen tunnin välein. Öisin lossi on tilattava puhelimitse tuntia ennen lähtöaikaa.

Molemmilla losseilla on tilaa jalankulkijoille, polkupyörille, moottoripyörille ja autoille. Palvan lossilla on lisäksi iso varustettu sääsuoja.

YHTEYSALUS

Yhteysalus Kivimo/Kaita puh. 0400 320 095 liikennöi Teersalosta lähisaarille aikataulun mukaan (linkistä avautuu talviaikataulu 2023) Joihinkin yhteysaluslaitureihin poiketaan tarvittaessa tai aikataulun salliessa, toisiin vain tilauksesta. Tilaus on tehtävä viimeistään matkaa edeltävänä päivänä.

Syksystä alkukesään Kivimo/Kaita liikennöi Teersalosta Salavaisille (laiturit Rauhala ja Salavainen), Lailuotoon ja Talosmereen. Tilauksesta pääsee Munninmaalle ja Kettumaalle sekä avoveden aikana Liettiseen.

Kesäkaudella 2022 Kivimo/Kaita liikennöi Teersalosta Salavaisten Rauhalaan, Munninmaahan, Velkuanmaalle, Lailuotoon ja Talosmereen. Kettumaassa voidaan poiketa tilauksesta Munninmaan vuorojen yhteydessä, Tammisluodossa ja Liettisessä tilauksesta. Vuoroja on myös Taivassalon Hakkenpäähän (muista reiteistä poiketen välillä ei kuljeteta autoja, moottoripyöriä kyllä).

Autopaikka on hyvä varata etukäteen. Jos matkasi peruuntuu, muistathan perua myös autopaikkavarauksesi.

  • Finferries https://www.finferries.fi/
  • Kivimo/Kaita autopaikat ja tilaukset 0400 320 0950