Velkuan alue Naantalissa sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Turusta. Keskustaajama Teersaloon on kiinteä autotie, minkä jälkeen matkaa voi jatkaa lossilla tai yhteysaluksella. Matkailijoita neuvoo Visit Naantali.

Autolla, pyörällä, bussilla tai taksilla

Velkuan Teersalo merkittynä kartalla. Omalla autolla tai polkupyörällä tavallisin reitti Turusta kulkee ensin Naantalin ja sitten Rymättylän suuntaan. Ensimmäinen Velkua-opaste näkyy Särkänsalmen sillan jälkeen, jolloin käännytään oikealle. Matka jatkuu Merimaskun ja Livonsaaren kautta Velkuan Teersaloon.

Turusta Naantaliin on pyörätie (kartta), samoin Merimaskussa Särkänsalmen ja Kirkonsalmen siltojen välisellä osuudella. Muuten ajetaan ajoradan reunassa. Tiet on päällystetty, mutta ne ovat paikoin kapeita. Sivutiet ja Teersalosta lossilla tai yhteysaluksella tavoitettavien saarten tiet ovat pääosin hiekkateitä.

LINJA-AUTOT

Turusta kulkee Teersaloon Vainion Liikenteen ja Fölin eli Turun seudun joukkoliikenteen linja-autoja. Vuorojen määrä vaihtelee vuodenajan ja päivän mukaan, joten tarkista aikataulut etukäteen.

Vainion Liikenteen vuorot lähtevät Turun linja-autoasemalta,  jossa noustaan Turku—Uusikaupunki-linjan bussiin. Siitä vaihdetaan Lemun tienhaarassa (Lemu th) Velkuan bussiin. Aikataulut Matkahuollon aikatauluhausta  tai liikennöitsijän omilta sivuilta .  Matkahuollon aikatauluneuvonta 0200 4000.

Fölin Velkuaan suuntautuvat vuorot 201 ja 203 löydät tästäFölin sivuilla on myös reittiopas.

Teersalosta eteenpäin vesitietä pitkin

velkua_kivimo-palvan-lossi

Velkuassa liikennöi maksutta keltainen yhteysalus ja kaksi keltaista lossia.

LOSSIT

Teersalosta pääsee lossilla Palvaan, samoin Palvasta Velkuanmaalle. Päivisin lossit liikennöivät aikataulujensa mukaisesti puolen tunnin välein. Öisin lossi on tilattava puhelimitse tuntia ennen lähtöaikaa.

Molemmilla losseilla on tilaa jalankulkijoille, polkupyörille ja noin kymmenelle autolle. Palvan lossilla on lisäksi kahdella istumapaikalla varustettu sääsuoja.

YHTEYSALUS

Yhteysalus Kivimo liikennöi Teersalosta lähisaarille aikataulun mukaan. Joihinkin yhteysaluslaitureihin poiketaan tarvittaessa tai aikataulun salliessa, toisiin vain tilauksesta. Tilaus on tehtävä viimeistään matkaa edeltävänä päivänä.

Syksystä alkukesään Kivimo liikennöi Teersalosta Salavaisille (laiturit Rauhala ja Salavainen), Lailuotoon ja Talosmereen. Tilauksesta pääsee Munninmaalle ja Kettumaalle sekä avoveden aikana Liettiseen ja Tammisluotoon.

Kesäkaudella Kivimo liikennöi Teersalosta Salavaisten Rauhalaan, Munninmaahan, Velkuanmaalle, Lailuotoon ja Talosmereen. Kettumaassa voidaan poiketa tilauksesta Munninmaan vuorojen yhteydessä, Tammisluodossa ja Liettisessä tilauksesta. Vuoroja on myös Taivassalon Hakkenpäähän (muista reiteistä poiketen välillä ei kuljeteta autoja, moottoripyöriä kyllä) sekä tilauksesta Paraisten Iniön Perkalaan ja Norrbyhyn.

Kivimolla on matkustajien käytössä pieni yläkansi, sisämatkustamo ja kannella tilaa polkupyörille sekä noin kahdeksalle autolle. Autopaikka on hyvä varata etukäteen. Jos matkasi peruuntuu, muistathan perua myös autopaikkavarauksesi.

LÄHISEUDUN VENETAKSIT