Asumaan Velkualle?

Tilaa elää ja hengittää

Velkuaan on Turusta 45 minuutin ajomatka autolla Teersaloon, Naantalista n. 30 minuuttia. Lossimatka Teersalosta Palvaan on 7 minuuttia ja Palvasta Velkuanmaahan 5 minuuttia. Lossit kulkevat säännöllisesti ympäri vuoden. Ympäröivä saaristoluonto ja meri antaa vapauden elää luonto lähellä. Naantalin kaupungin sivuilta voi tutustua myytävinä oleviin tontteihin Velkuassa. Myös ottamalla yhteyttä meihin yhdistyksessä voit tiedustella myytävänä olevia yksityisten kiinteistöjä. Elämäntilanteet vaihtuvat ja paikallisten positiivinen puskaradio onkin usein paras tapa saada tietoa myyntiin tulevista kohteista.

Päiväkoti Teersalossa

Palvelukeskus Kummelissa toimii Naantalin kaupungin päiväkoti, jossa on paikkoja 11 lapselle. Päiväkoti sijaitsee merimaisemissa ja meri ja luonto ovatkin kokoajan läsnä lasten päiväkotiarjessa. Lossilla matkataan Palvaan jumppaamaan koululle ja retket lähiluontoon tuovat luonnon normaaliksi osaksi päiväkodinkin arkea.

Elävä kyläkoulu Palvassa

Velkuan koulu on yhtenäiskoulu, jossa annetaan opetusta esiluokasta yhdeksänteen luokkaan. Uusi hirsirakenteinen koulurakennus valmistui vanhan koulun paikalle vuonna 2022 Palvan saareen, jonne on lossiyhteys. Koulun oppilasmäärä on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa ja oppilaita on nyt n. 55 oppilasta (2023).  Jo alakoulun puolella oppilaat saavat nauttia tarvittaessa syvemmällekin pureutuvasta opetuksesta aineopettajien opettaessa oppilaita osassa aineista jo luokilla 3-6. Myös etäopetus on Velkuan koulussa toimivaa arkipäivää. Suurin osa koulumme kieltenopetuksesta järjestetään etäopetuksena. Koulua ympäröivää saaristoluontoa hyödynnetään monilla tavoin opetuksessa. Velkuan koulu on laajentanut toimintaansa koulun lähimetsässä olevaa metsäluokkaan. Tablettien ja sähköisten oppimisalustojen avulla toiminta on laajentunut myös bittiavaruuteen ja pilveen.

Velkuan koululaiset oppivat saaristolaisiksi, jotka pärjäävät merellä ja metsässä, oppivat kunnioittamaan luontoa ja nauttimaan meren läheisyydestä sekä arvostavat kädentaitoja. Kestävän kehityksen näkökulmat läpäisevät kaiken opetuksen.

Velkuan koulussa opetus on joustavaa ja yksilöllistä. Pienessä koulussa eri-ikäiset oppilaat harjaantuvat toimimaan yhdessä. Opettajat, avustajat, oppilaat ja vanhemmat tulevat tutuiksi toisilleen ja erilaisten oppilaiden tarpeiden huomiointi on ihanteellisesti mahdollista. Pienissä luokissa oppimista haittaaviin tekijöihin voidaan puuttua nopeasti ja yhteistyö kodin ja koulun välillä on kiinteää. Erityisoppilaat opiskelevat avustajien tukemina inklusiivisesti yleisopetuksen jo valmiiksi pienissä ryhmissä.

Velkuassa elämä voittaa

Velkuassa voi osallistua yhdistystoimintaan, partioon, pelata lentopalloa, ulkoilla, lenkkeillä, uida, kalastaa, marttailla. Meillä on pidetty lukupiirejä, tuotettu tapahtumia, pidetty talkoita, itketty ja naurettu yhdessä. Löytyy ravintoloita ja musiikkielämyksiä erityisesti kesäisin. Talviaikaankaan et kuitenkaan ilman pitsaa tai pihviä jää: Naantali on vain puolen tunnin matkan päässä ja Turun laajoihin kulttuurielämyksiin suuntaat 45 minuutissa. Ja reissuja voidaan tehdä myös yhdessä!  Kylämme on elävä ja sen eteen teemme myös aktiivisesti töitä. Tervetuloa mukaan joukkoon!